מאז 2006

ד"ר מקסים לנגו, קצין משטרה, קצין חקירות פלילי וסגן מפקד בסיס; הקדיש את רוב שירותו הצבאי למאבק באלימות במשפחה.

תחילת השירות

בפברואר 2006 התגייס מקסים ליחידת מצ"ח של חיל המשטרה הצבאית וכעבור כחצי שנה של הכשרה היה לחוקר פלילי. בתפקידו זה הוא נדרש להתמודד עם אירועים פליליים באמצעות איתור ראיות, תשאול חשודים, גביית עדויות, ביקור בזירות עבירה ושימוש בכלים טכנולוגיים גלויים וסמויים. הגלוי והסמוי התבטא גם באופי המשימות, שלעתים דרשו מעבר מלבוש צבאי ללבוש אזרחי, וחייבו יכולת חשיבה וניתוח נתונים, חוסן נפשי, חכמה, יצירתיות והתבטאות מצוינת בכתב ובעל־פה. "אם ייעודו של צה"ל הוא להגן על קיומה של מדינת ישראל, עצמאותה וביטחון השוהים בה, חיל המשטרה הצבאית ויחידת מצ"ח שבתוכו אמונים על הגנת הצבא מפני עבירות המתבצעות בו, קלות כבחמורות, ובהן גם עבירות פליליות; ייתכן שמדובר בחייל שלבושו מרושל, בנהיגה מסוכנת, בשימוש בסמים ובכל הפרה אחרת של חוק השיפוט הצבאי."

קורס קצינים בבה"ד 1

כעבור כשנה בלבד של שירות, מקסים התנדב לצאת לקורס קצינים בבה"ד 1 והפך מחייל למפקד. "ההילה סביב בה"ד 1 מעניקה לו עוצמה נוספת שמעבר להכשרה לקצונה. בזכותה, המפקדים מצליחים למנף את התכונות ואת המאפיינים שהצוערים מגיעים אתם מבית ולהעצים אותם. להרגשתי, הקורס הפך אותנו לא רק למפקדים, אלא גם לאנשים טובים יותר." עשרת השבועות של ההכשרה בבה"ד 1 התקיימו בין שלב ההכנה לקצונה ובין שלב ההכשרה החיילית ועסקו בנושאים כגון דמותו המופתית של הקצין, מנהיגותו ומקצועיותו. "די מהר הבנתי שהמשימה שעומדת לנגד עיניי היא הרבה מעבר לקבלת סיכת מפקד המחלקה, ובהמשך, דרגות הקצונה. מדובר כאן בקבלה של אחריות יתרה על עצמי ועל סביבתי, על הפרט ועל הכלל." בתקופת ההכשרה מקסים הפנים שעליו לבצע משימות על הצד הטוב ביותר, להיות ראוי לחייליו ומהימן על מפקדיו, להפגין דוגמה אישית ורוח התנדבות, ללמוד וללמד, להתחייב למקצוע הצבאי, להסתקרן, להצטנע, להתפתח בעצמו ולפתח פקודים. זהו תהליך מורכב שלימד את מקסים גם מהם עוז רוח, תחבולה חיובית, אומץ, חשיבה רעננה, ביקורתית ומתחדשת, ועל האופן שבו ראוי לנהל תהליכים של קבלת החלטות, מתוך חשיבה עמוקה ויצירתית, פריצת מוסכמות והפעלת דפוסי חשיבה שונים בהתאם לכל סיטואציה אפשרית. "אחד השיאים היה תרגול שביצעתי במשך כעשרה ימים על איך זה להיות מפקד של גדוד שלם. פתאום כל חלקי הפאזל של ההכשרה הפיקודית התחילו להתחבר ולקבל צורה. לאור היקף הפעילות, הם התבטאו במשימות סביב השעון, שאמורות להתבצע טיפ־טופ, ומחייבות עמידה ביעדים, שמשמעותה השגת התוצאה הרצויה ברמת הפרט, המחלקה, הפלוגה והגדוד כשלם."

קצין חקירות וסגן מפקד בסיס

כקצין חקירות וכסגן מפקד בסיס, מקסים הוביל את פקודיו בהתמודדות עם אירועים שיש להם היבטים פליליים. אכיפת איסור השימוש בסמים מסוכנים, אובדן של אמצעי לחימה, פריצה וגניבה, בריונות, גירעונות כספיים, עבירות מין, פציעות קשות, מקרי מוות שלא בפעילות מבצעית ומשימות אכיפה אחרות היו מכלל שגרת יומם, וכל אלה לצד טיפול שוטף בפרט ומענה מקצועי לכלל יחידות צה"ל בכל שעות היממה. "לכולם היה ברור שהימים מתחילים בישיבת בוקר, אך אף פעם לא יכולתי לתכנן כיצד הם יתפתחו ומתי יסתיימו." כמי שפיקד על גזרה שהתפרשה על פני כ־130 ק"מ אוויריים, חלוקת המשימות והטיפול באירועים בזמן אמת דרשו פעמים רבות יצירתיות, קור רוח, שיקול דעת ושמירה על מוטיבציה צוותית גבוהה ברגעים שאינם פשוטים כלל. "כאשר קורבן של עבירות מין פונה לעזרה ומבקשת להגיש תלונה, המענה צריך להיות מיידי בדיוק כמו הטיפול בזירות עבירה. כמובן, לאור הרגישות, תמיד עדיפה נוכחותה של חוקרת. אולם, אם חוקרת לא הייתה בסביבה, הייתי צריך להידרש למשימה בעצמי: להביע אמפתיה, הבנה והזדהות כלפי המתלוננת ולצד זאת לאסוף ראיות במיידי ולרדת לפרטים בגביית עדויות, שלרוב, למרות העניין הרגיש, חייבות להיות מפורטות מאוד." מקרים אחרים דרשו התנהלות מול בני המשפחה מקרבה ראשונה, "המשפחות הפקידו בידי הצבא את היקר להן מכול וכאשר מתרחש, לא עלינו, מקרה של פציעה קשה או מוות, אם כתוצאה מתאונה ואם כתוצאה ממעשה אובדני, הן תולות את כל תקוותן בתוצאות החקירה. אמנם גם לקצינת הנפגעים ולמפקדים הישירים תפקיד חשוב בטיפול במשפחה, אבל המענה המקצועי אשר לפרטי האירוע הוא באחריות היחידה החוקרת ובאחריותי – כממונה על תיק החקירה."

אכיפת אלימות במשפחה

בתפקידו האחרון, שאותו מילא משך הזמן הארוך ביותר בשירותו הסדיר, עסק מקסים באלימות במשפחה. בעקבות מקרי רצח במשפחה שבוצעו בידי מי שאחזו בנשק צבאי, הוחלט במטה הכללי שאת האכיפה הייחודית תבצע המשטרה הצבאית. נקבע שמצ"ח תתנהל מול מי שנושא דרגות רב־סרן ומעלה ותנחה על איסור נשיאת נשק בידי חשודים, לצד הקפצת צוותי חקירה לאירועי אלימות בזמן אמת. "הלחיצה על ההדק היא עניין של שבריר שנייה, גם אם קדם לה תכנון וגם אם לא. לכן, מהרגע שבו מתחזק החשד כלפי כל מי שנשק צבאי נגיש לו, המרוץ הופך להיות מרוץ נגד השעון." תפקיד זה שמילא מקסים הוא ייחודי בצה"ל; הוא דרש פיקוד על חיילים בתנאי שירות מותאמים לאור רקע מורכב מן הבית, טיפול באירועים פליליים והפעלת צוותי כוננות בעת אירועי קיצון בכל שעות היממה, מתן מענה מקצועי לפניית הפיקוד הבכיר מיחידות צבאיות שונות והיענות לפניית חשודים במקרים פליליים, קשר שוטף עם תחנות משטרת ישראל ובתי המשפט, השתתפות בדיוני מטה ברמת הפיקוד הבכיר של היחידה, הרצאות מקצועיות לקהלי יעד שונים ועוד. "בדומה לטרור, הסיכול אינו מקבל בדרך כלל תהודה, ואילו הכישלון אינו בא בחשבון." עם סיום השירות הסדיר, ובהתאם להחלטת מפקד מצ"ח, שהתקבלה בפעם הראשונה מפאת הרגישות וההישגים הרבים, מקסים נותר בתפקידו גם בשירות המילואים.

היום

ד"ר מקסים לנגו מיישם ב"שיקופים בתקשורת" את הניסיון שצבר ואת הידע האינטלקטואלי שרכש לבחינת התנהלותם של מנהלים ומנהיגים פוליטיים, חברתיים, עסקיים וביטחוניים, המעוניינים להניע את הקבוצות או את הארגונים שבאחריותם לעבר מטרה משותפת באמצעות נקיטת אסטרטגיות וטקטיקות מילוליות שונות. נוסף על כך, הוא עוסק בניתוח ובהסקת מסקנות, בהערכה, בחיזוי ובהסבר התפתחותם של אירועים אקטואליים שעל סדר היום הציבורי ובוחן את המגמות החברתיות הצפויות בעתיד הקרוב והרחוק בישראל ובעולם.